Onderwijsrecht
Passend onderwijs – Zorgplicht en ondersteuningsbehoefte
De doelstelling van het passend onderwijs is om leerlingen, als dat kan, zo veel mogelijk naar het reguliere onderwijs te laten gaan. Scholen hebben de zorgplicht om, als een leerling met een extra ondersteuningsbehoefte bij hun school wordt aangemeld, een passende plek te zoeken. Als de school van aanmelding zelf niet de juiste begeleiding kan bieden moet deze onderzoeken of de begeleiding mogelijk wel op een andere reguliere school of in het speciaal onderwijs kan worden geboden.
Passend onderwijs – als er sprake is van extra ondersteuningsbehoefte
Alle leerlingen horen een plek te vinden op een school waar zij de juiste begeleiding kunnen krijgen die past bij hun kwaliteiten en hun mogelijkheden. In het schoolondersteuningsprofiel van een school staat beschreven welke ondersteuning de school zelf kan bieden. Als blijkt dat de leerling extra ondersteuning nodig heeft moet er onderzocht worden wat de ondersteuningsbehoeften zijn van de leerling en moet een ontwikkelingsperspectief worden opgesteld. Een ontwikkelingsperspectief is een document waarmee de leerling planmatig en cyclisch kan worden ondersteund. Door het opstellen en uitvoeren van het ontwikkelingsperspectief hebben zowel school als ouders in beeld waarnaartoe gewerkt moet worden en geeft houvast bij het evalueren van de resultaten.
Toelating
Als u als ouder uw kind aanmeldt bij een basisschool of op het voortgezet onderwijs dan is het uiteraard uw wens dat uw dochter of zoon op de deze school onderwijs kan volgen. Het aanmelden van uw kind zal in de meeste gevallen niet veel problemen opleveren. Dit kan anders zijn als uw zoon of dochter extra ondersteuning nodig heeft of als school om andere redenen weigert uw zoon of dochter in te schrijven.
Leerling vervoer
Als het voor uw dochter of zoon niet mogelijk is om zelfstandig naar school te gaan kan in bepaalde gevallen gebruik worden gemaakt van leerlingenvervoer. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als er sprake is van een handicap, gedragsproblemen of als de school te ver weg is gelegen van huis. De regels hiervoor worden opgesteld door uw gemeente, meestal in de vorm van een verordening. De gemeente van uw woonplaats beslist naar aanleiding van de geldende regels of uw dochter of zoon recht heeft op leerling vervoer.
Klachten
Het komt helaas wel eens voor dat er problemen ontstaan op school en dat u als ouder(s) een klacht wil indienen over bijvoorbeeld de wijze waarop les wordt gegeven, de straf die uw dochter of zoon heeft gekregen of het vaststellen van het schooladvies. Elke school moet een klachtenregeling hebben. Over het algemeen dient u eerst uw klacht te bespreken met de leerkracht of docent van uw kind. Als dit geen oplossing biedt dan kunt u een officiële klacht indienen bij het schoolbestuur. Als u niet tevreden bent over de klachtafhandeling van school dan kunt u een klacht indienen bij één van de regionale of landelijke klachtencommissies.
Schorsing
Een basisschool of een school voor voortgezet onderwijs heeft de bevoegdheid om een leerling voor een maximale periode van 5 dagen te schorsen,.De schorsing moet hierbij schriftelijk aan de ouders/verzorgers kenbaar moet worden gemaakt en bij een schorsing langer dan één dag moet dit gemeld worden aan de onderwijsinspectie. Bij het opleggen van de schorsing moet het bevoegd gezag van de school, over het algemeen de directeur of rector, een afweging maken tussen de ernst van de gedraging en de schorsing die school hierbij passend vindt. Deze afweging is een zogeheten discretionaire bevoegdheid, het geeft school de vrijheid om in concrete gevallen naar eigen inzicht een besluit te nemen.
Verwijdering
Leerplicht
Alle kinderen die in Nederland ingeschreven staan, en tussen de 5 en 16 jaar oud zijn, zijn leerplichtig. Dit betekent dat uw dochter of zoon op een school ingeschreven moet staan en de school ook geregeld bezoekt. De leerplicht begint op de eerste dag van de nieuwe maand nadat het kind 5 jaar is geworden. In sommige gevallen is het mogelijk om vrijstelling van de leerplicht te krijgen. Dit kan zijn als het voor een kind niet mogelijk is om een school te bezoeken of bijvoorbeeld als er sprake is van een begrafenis of een huwelijk.
Bindend studieadvies
Als student in het middelbaar-, hoger- en wetenschappelijk onderwijs krijg je in het eerste studiejaar van je opleiding te maken met het bindend studieadvies. Elke onderwijsinstelling moet de regels hiervoor vaststellen in het onderwijs- en examenreglement. In het onderwijs- en examenreglement staat beschreven hoeveel studiepunten behaald moeten zijn om de opleiding te kunnen vervolgen. Als je als student niet aan de voorwaarden voldoet kan een negatief bindend studieadvies worden afgegeven en moet je stoppen met je opleiding. Hierbij moet de onderwijsinstelling zich wel aan de regels met betrekking tot het studieadvies houden, zo moet u als student in ieder geval een waarschuwing hebben gehad en moet er gekeken worden naar uw persoonlijke omstandigheden. Als je het als student niet eens bent met het negatief bindend studieadvies is het belangrijk hiertegen zo spoedig mogelijk (in het MBO binnen twee weken en het HBO en WO 6 weken) beroep in te stellen.
Bezwaar
Als u het niet eens bent met een beslissing die door een bestuursorgaan is genomen dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Een bestuursorgaan kan een gemeente zijn maar ook bijvoorbeeld de DUO of een openbare school. Ook onderwijsinstellingen zoals een Hogeschool of Universiteit kunnen onder enkele van de regels van het bestuursrecht vallen. Een bezwaarschrift moet altijd binnen de hiervoor vastgestelde termijn worden ingediend, over het algemeen genomen is dit 6 weken. Het is belangrijk om deze termijn snel helder te hebben en hierbinnen actie te ondernemen. In het bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met het besluit dat is genomen en vraagt u om het besluit te heroverwegen.